مقام معظم رهبری ( مد ظله العالی)
نپرداختن به حفظ قرآن در حال حاضر واقعا نقیصه ای در حوزه های علمیه ی ما به شمار می آید. در حوزه های اهل سنت همان طور که مسبوق است از بدو ورود حفظ قرآن جزو شرایط است.
حفظ قرآن بسیار با ارزش است. برادران اهل سنت در حوزه های علمیه شان، با اینکه در غالب مسائل و مباحث به قدر حوزه های ما عمق علمی و فقهی ندارند، این امتیاز بزرگ را بر ما دارند که طلبه، اول که وارد حوزه می شود به تلاوت و فراگیری قرآن و بعد هم به حفظ آن می پردازد.
شما غالبا جوان هستید و برای جوان حفظ قرآن کاری ندارد. من خودم تاسف می خوردم که این همه شعر و نثر و عین عبارات خیلی از کتابها را به فارسی و عربی حفظ داشتم که حالا یواش یواش زائل می شود ولی قرآن را حفظ نداشتم. کسی نبود به ما بگوید قرآن را حفظ کنید. من الآن بعضی از جوانانی را که حافظ قرآنند می بینم یا بعضی از اهل علم را که حافظ قرآنند می بینم غبطه می خورم و می گویم حاضر بودم اگر چیزی از امور معنوی را داشتم بدهم و آن حفظ قرآن را بگیرم؛ نمی شود دیگر، اینها معامله ای نیست، حالا هم که دیگر از ما و حافظه و اشتغالاتمان گذشته؛ اما وقت شما نگذشته است؛ بر حفظ قرآن همت گمارید.(ر.ک حوزه و روحانیت/ج ۲/ص ۳۲۱)
شهید اول ( قدس سره )
آیاتی از قرآن را برگزین و ورد خود ساز، اگر حفظ قرآن در توانت باشد حتما آن را حفظ کن و از بر بنما و اگر آن توان را در خود ندیدی، هر مقدار از آیات را توانستی حفظ کن و در این امر کوتاهی مکن(غایه المراد/ص ۱۸۳)
شهید ثانی ( قدس سره )
اولین کاری که طالب علم موظف به آن است، حفظ متقن قرآن کریم می باشد؛ چرا که قرآن اساس علوم و اهم آن می باشد. سیره متقدمین بر این بوده که فقه و حدیث را به غیر حافظ قرآن تعلیم نمی دادند. پس از حفظ قرآن اشتغال فرد به سایر علوم نباید به گونه ای باشد که منجر به فراموشی قرآن گردد و یا آن را در معرض فراموشی قرار دهد…(منیه المرید/ص ۲۶۳)
سید بن طاووس ( قدس سره )
برای تعظیم و تجلیل از مقام وحی و همچنین احیای شعائر اسلامی تمام قرآن را حفظ و از بر بنما(گنجینه وصایا/ص ۱۹۷)
صاحب جواهر ( قدس سره )
آنچه که مقتضای حکمت و مصلحت بوده است، شدت تشویق و تاکید بر حفظ، نگارش، تعلیم و تعلم قرآن بوده است؛ چرا که قرآن سرچشمه ی نبوت و از بزرگترین منت های الهی بر امت اسلام است.(جواهرالکلام/ج ۱۳/ص ۳۶۰)
آیت الله العظمی بروجردی ( قدس سره )
از حفظ داشتن قرآن توشه ای برای انسان است. افسوس بر کسی که از دنیا برود و توشه ای نداشته باشد.(زندگی آیت الله بروجردی/ص ۱۶۵)
آیت الله بهجت ( قدس سره )
قرآن را حفظ کنیم تا همیشه با ما باشد و ما با او باشیم، به قرآن تحصن بکنیم و آن را وسیله حفظمان در فتن و شدائد قرار دهیم.(به سوی محبوب/ص ۱۱۵)
… قرآن را حفظ کنید. نتیجه حفظ قرآن قابل توصیف نیست … قاعدتا حفظ قرآن آسان است-سهل الله حفظه لامته- خداوند حفظ قرآن را بر امت رسول خدا آسان نموده است. ولی ابقا و نگهداره از آن تکرار لازم دارد زیرا که فرموده: تعاهدوا هذا القرآن فانه وحشی.(در محضر آیت الله بهجت/ص ۱۱۵)
آیت الله العظمی مکارم ( دامت برکاته)
من معتقدم طلبه ها دو دسته اند؛ یک دسته حافظه های قوی و زمینه های حفظی مناسبی دارند به گونه ای که اگر وقت بگذارند به راحتی می توانند حافظ قرآن شوند. من به این گونه افراد سفارش می کنم که حفظ را به طور جدی پیگیری کنند؛ حوزه ها یه عده حافظ قرآن در سطح عالی باید داشته باشند؛ ولی گروه دیگر من به این دسته توصیه می کنم آیاتی را برای استشهاد بر مسائل مختلف مورد نیاز است حتما از حفظ داشته باشند.(مجله پیام قرآن/پیش شماره ۶/شهریور ۷۲/ص ۵۲)
آیت الله العظمی سبحانی ( دامت برکاته)
اگر خداوند عمر دوباره ای به من بدهد در درجه ی اول در وقت صرفه جویی می کنم. مثلا ما، روزی مقامات حریری یا اشعار عرب را حفظ می کردیم اما از حفظ قرآن باز ماندیم، در صورتی که باید قرآن را حفظ می کردیم
قرآن نور است؛ انسان اگر در ذهنش نور باشد معلوم است که موثر است، من امتحان کرده ام کسانی که با قرآن مانوسند کم یا زیاد، کمتر گناه می کنند … همین انس با قرآن انسان را از گناه باز می دارد.(مجله سباء/سال سوم/ش ۲۱/ص ۱۲)
آیت الله معرفت ( قدس سره )
امروزه همانند دوره صدر اسلام، حفظ قرآن در سینه ها یکی از ضروریات جامعه ی اسلامی به شمار می رود و اساسا حاکمیت قرآن در صورتی است که تک تک افراد جامعه از ایات مربوط به هر حادثه و پیش آمد آگاهی داشته باشند. … خلاصه حفظ قرآن یکی از واجبات شرعی است.(استفتائات)
آیت الله حسن زاده آملی ( دامت برکاته)
حقیقت امر اینست که از همان ابتداء عشق عجیبی به دیوان شعراء و نیز نظم و شعر داشتم. روی این ذوق، همان وقت تمام دو بیتی های بابا طاهر را حفظ بودم و تمام رباعیات خیام را و اکثر غزلیات حافظ را، همین طور دیگران را. ای کاش از همان وقت کسی به من می گفت که آقا جان به جای این که اینها را حفظ کنی شروع کن به حفظ قرآن. و الآن این حسرت برای من به جا مانده است که این عشق و علاقه ای که به دواوین شعراء داشتم کاش در حفظ قرآن به کار می بردم.(میراث ماندگار/ص ۵۶۳)
ثبت دیدگاه