بسم الله الرحمن الرحیم
قال الله تعالی: «وَ ما أَرسَلنا مِن رَسولٍ إِلّا بِلِسانِ قَومِهِ» (ابراهیم ۴)
جهان شمولی اسلام، مبارزه با شبهات وارداتی، تبلیغ اسلام به صورت بین المللی، ارائه معارف حقهِی قرآن و اهل بیت علیهم السلام به تشنگان حق و حقیقت در سراسر عالم و … از جمله دلایلیست که ضرورت یادگیری زبان خارجی را برای طلاب علوم دینی اثبات میکند چرا که طلاب مدارس علمیه و فرزندان عزیز اسلام بهسان رسولانی هستند که باید به لسان قوم سخن گویند.
بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) دراین باره میفرمایند:
«پیشتر احتیاج به زبان، زبانهاى خارجى نبود، امروز احتیاج است به این، یعنى جزو برنامه تبلیغات مدارس باید زبان باشد، زبانهاى زنده دنیا، آنهایى که در همه دنیا شایعتر است. این باید یکى از چیزهایى باشد که در مدارس دینى ما که مىخواهند تبلیغ بکنند، این امروز محل احتیاج است، مثل دیروز نیست که ما صدامان از ایران بیرون نمىرفت. امروز ما مىتوانیم در ایران باشیم و به زبان دیگرى همه جاى دنیا را تبلیغ کنیم، در همه جا مبلغ باشیم و علاوه بر آن امروز رفتن به همه جاى دنیا یک امر آسان و عادى است که مبلغین انشاءالله باید تربیت بشوند و فیضیه و دانشگاه ما باید یک دانشگاه و یک فیضیه باشد براى همه دنیا، تبلیغ براى همه دنیا، براى همه کشورهاى عالم.»
«شما نمى توانید بروید در انگلستان براى انگلیسى ها با زبان فارسى تبلیغ کنید یا در امریکا این طور یا در شوروى. شما باید با زبان اهلى آنها تبلیغ کنید، و این از امور لازمه اى است که پیشتر نمى شد اسمش را برد، و حالا مىبینیم جزو لازم هاست و واجبات است که باید عمل بشود.»[۱]
مقام معظم رهبری نیز ضرورت یادگیری زبان خارجی برای طلاب را چنین بیان میدارند:
«امروز هم ، آن کسانی میتوانند این انقلاب را اداره کنند و به پیروزی نهایی برسانند و رسوخ و عمق لازم را به اندیشه ای که حاکم بر این انقلاب است ، ببخشند که از مسایل مطلع باشند؛
شعارهای مناسب را مطرح کنند؛ خطرات این دوره را ـ که با خطرات دوره قبل خیلی فرق دارد و خیلی پیچیده تر است ـ تشخیص بدهند؛ دشمن و دشمنیها را بشناسد و راه مقابله با آنها را مطلع باشد. این، چگونه امکان خواهد یافت؟ وقتی که انسان، دید جهانی صحیح و نافع و قوی یی داشته باشد.
ارتباط شما با مسایل جهانی ، با فرهنگهای جهانی ، با مطبوعات جهانی، با کتابها، با نوشتجات و با پیشرفهای فرهنگی و علمی از این نظر فوق العاده حائز اهمیت است که شما را تکمیل خواهد کرد… شما از اول انقلاب نگاه کنید…
مرحوم شهید بهشتی را به عنوان یک مثال ببنید . او آدمی بود که با مسایل جهانی مرتبط و متصل بود. از خصوصیات شهید عزیزمان این بود که دو زبان خارجی را خوب میدانست.
ایشان در محافل، هم به زبان آلمانی و هم به زبان انگلیسی، میتوانست سخنرانی کند. البته زبان عربی را هم بلد بود و به این زبان سخنرانی میکرد. خود این آشنایی با زبان بیگانه، به این مرد چنین تمکنی داده بود، و آن بصیرت بود.
این یک طرف قضیه است. طرف دیگر قضیه ـ که اهمیتش از این کمتر نیست ـ جنبه فعالیت و فاعلیت و نفوذ شماست؛ هنگامی که با این ابزار یعنی ابزار زبان خارجی مجهز بشوید. این هم یک بعد دیگر است؛ همان اثر گذاشتن روی افکار دیگران. بالاخره ، مترجم نخواهد توانست حرف دل انسان را ـ آن چنان که انسان میخواهد ـ بیان کند.
امروز در جامعه ما، آن کسانی که بتوانند با زبانهای زنده دنیا صحبت کنند و معارف الهی و پیشرفتهای فکری و فرهنگ اسلامی را برسانند، خیلی کم هستند و این خلأ ، باید به گونه ای پر شود.»[۲]
ایشان در برابر کسانی که وقت طلبه را بهانه قرار می دهند می فرمایند؛
« بعضی ها درحوزه وقت طلبه را با ارزش تر از این می دانند که وارد این مباحث شود. اما این ها یا به اهمیت زبان خارجه و امثال این مسائل آگاهی ندارند و یا قدرت برنامه ریزی منظم را برای طلبه ندارند.
ما اگر زمان را کوتاه کنیم، بعد در این مدت ، چیزهای دیگری هم یاد خواهد گرفت. الان اگر بگوییم طلبه زبان خارجی لازم دارد و امروز در دنیایی که این همه به علم وصل است، اگر کسی بخواهد به طور کامل مفید باشد، باید زبان خارجی را بداند، میگویند : طلبه وقت ندارد. راست هم میگویند.
واقعاً با این وضعیت طلبه وقت ندارد؛ ولی اگر در وقت صرفه جویی کنیم، طلبه میتواند به تعلیم زبان خارجی هم بپردازد.»[۳]
مدرسه علمیه دارالسلام که در سپهرحوزههای علمیه مقدماتی همچون ستارهای نوظهور جلوهگری کرده، با توجه به تحقق چشمانداز ده ساله تحصیلی خود، برنامه آموزش مکالمهی زبان انگلیسی را برای علمپژوهان و طلاب خود در نظر گرفته است. گروه زبان معاونت آموزش که عهدهدار آموزش زبان انگلیسی در مدرسه علمیه دارالسلام میباشد، در راستای نیل به این هدف مهم برنامههای متعدد و متنوعی را برنامهریزی کرده و در دست اجرا دارد.
ثبت دیدگاه